ik ga laten zien hoe je deze want er kan breien op een breiring deze want we zijn helemaal op maat voor mijn handen en ik raad je aan om eerst een wand te maken zoals ik hem heb aangegeven in het filmpje dus met die aantallen steken op die manier kun je even je materiaal uitproberen en kijken hoe dat qua formaat voor jou uitkomt en als je dan een want heb gemaakt dan heb je het principe van het patroon door een klein daarna aanpassen aan de juiste formaten voor jou dus dan kun je het eerder groter of kleiner maken helemaal het einde van het filmpje geef ik nog wat voorbeelden voor aantallen
wat je bijvoorbeeld kan aanhouden om het uit te proberen om het om op jouw maat te krijgen ik gebruik een bereiding met 31 binnen en je kan een dikke draad gebruiken of meerdere dunne draden bij elkaar start met een opzet lus en mijn pols is 16 centimeter een omtrek ik ga het poolse deel in boordsteek breien over 18 pinnen dus als jij op ons dikker is kan je meer pinnen gebruiken ik ga in boordsteek breien en boordsteek is een veelvoud van 4 dat komt dus bij mij niet precies uit achting steken is niet veelvoud van 4 dus ik ga het patroon iets aanpassen 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
maken verder scheen kant steek breien steeds iedere steek en met hema poll stuk bestaat in totaal uit 12 rijen maar mocht je dat nou langer willen maken dan is dat natuurlijk geen enkel probleem in mijn geval ga ik starten met een steek recht en daarna ga ik over in steeds twee steken averecht 2 steken recht maar omdat ik dus 18 steken heb is geen veelvoud van vier start ik dus met een dan komt dat het mooiste uit want dan start ik dus met recht en ik eindig met een averecht en dat is het mooiste als het naast elkaar komt en want begin en het einde gaan we uiteindelijk
aan elkaar vast maken de rechte steken maak ik door een omslag toen losse omslag en de onderste lussen over de bovenste te halen dat is een recht dan doe ik twee steken averecht hey 2 steken recht 2-weg 1 averecht dit was rij een vergeet niet om bij te houden wat je precies doet dus ik heb bij hebben opgeschreven pols en ik heb een streepje gezet voorheen zo weet ik precies wat ik heb gedaan volgende rij werkt precies hetzelfde boven iedere averechte steek komt een averechte steek en boven iedere rechte steek om te rechte steek deze steakmes averecht dus die ga ik nu
gelijk weer averecht starten twee effect en dat laatste steek en rechterkant is dus in mijn geval een recht even een streepje zetten dit was rij 2 zodra ik dus door op dezelfde manier de volgende steek is dus weer gelijk een recht 2 averecht enzovoort ik doe in totaal 12 rijen mocht je het langer willen maken dan kan je dat natuurlijk op eigen inzicht doen het stuk voor de pols is nu klaar en nu ga ik het eerste stuk voor de hand breien en ik ga nu over op de e-tjes steek in lijn geval is de breedte van mijn hand dat is zeg maar vanaf de zijkant van de hand zonder duim
tot aan de rechterkant het is ongeveer 8 een halve centimeter daar moet ik rekening mee houden die 8 een halve centimeter maar die 8 een halve centimeter te bereiken ga ik steek een meerdere want het is natuurlijk breder dan het pools til ik heb nu achttien steken en ik ga meerdere tot 26 steken in totaal ga ik 10 rijen maken en die 10 rijen zijn dit stuk van vanaf de pols tot aan de bovenkant van de duim ongeveer 7 centimeter zie ga ik een 10 rijen breien het maakt niet uit dan welke kant je bent geëindigd mijn geval is dan de rechterkant maar zit je aan de linkerkant en begin gewoon
hier met een steek meerdere want doen steeds een steek meerdere aan het begin van de rij en dat we eventjes gaan maken haar eerste te steken naar beneden duwen en verruim te maken en dan ga ik in iedere rij een steek er bij maken ik ga een pin op zij wikkelen en gelijk nog een tweede keer de overheen en dan vanuit de binnenkant eendjes maken en nu ben ik dus in de eerste rij van dit deel gemeerderd van achting steken naar 19 steken ik ga weer even goed bijhouden wat ik heb gedaan ik heb deze toren alvast of deze rijen alvast voor mezelf opgeschreven dus de eerste is nu 9 10
steken nu ben ik aan de linkerkant en dan ga ik dus hier een steek vermeerderen en dat was hij twee nu heb ik dus 20 steek deze op deze manier ga ik verder we hebben dus in de derde rij 21 in de 4de rij 22 enzovoort zijn zo blijf ik dus meerdere totdat ik 26 steken heb ik heb uitgerekend dat dat voor en de breedte van mijn hand goed is dus die 8 een halve centimeter 26 steken voor mij goed maar ik wil in totaal 10 rijen maken voor die lengte tot boven mijn tuin dus ik ga 9 mei in de tiende rij ook gewoon die 26 steken breien als ik dat heb gedaan kom ik terug ik heb mijn mijn 10 rijen
gemaakt en ik heb dus gemeerderd tot 26 steken en ik kan nu heel makkelijk testen of die 10 rijen genoeg zijn aan de binnenkant mijn hand wij in en ik voel even de rand van het pools deel hou ik aan de onderkant van de hand en dan kan ik ze ook kijken of die lang genoeg is dus het breiwerk moet tot aan de bovenkant van de aansluiting tussen duim en hand komen en dat komt in mijn geval u mooi uit het berekenen van het aantal steken voor de breedte is echt een kwestie van uitproberen ik heb twee want gemaakt voordat ik het aantal steken en het aantal rijen goed hand dus het is echt een kwestie
van uitproberen en berekenen van het aantal steken is op zich niet zo moeilijk maar je moet even door hebben hoe het principe in elkaar zit het volgende deel wat we gaan breien is namelijk de tuin en ik ben erachter gekomen dat het voor mijn duim het fijnste is als ik acht steken gebruiken dat zijn de 8 steken in het midden we steken die naar buiten komen dus aan de linker en aan de rechterkant dat zijn de steken die ervoor zorgen dat je die breedte van de hand krijgt dus middelste aantal steken in mijn geval een straks 8 dat zorgt voor de ruimte die om de duim
heen komt en de rest aan de linker en de rechterkant is het deze breedte als je een proefversie voor je zelf hebt gemaakt en je merkt dat dat dus niet overeenkomt met het formaat van je hand dan kun je dus een aantal steken aanpassen stel dat jouw duim smaller is dan de mijne dan kun je bijvoorbeeld de voor kiezen om haar 7 steken hier in het midden te gebruiken voor de tuin en dan zijn de rest van de steek aan de linker en de rechterkant dus voor de hand dat aantal steken moet gelijk zijn dus een linker en rechterkant moeten gelijk aantal steken zitten als je hand breder is de kan je
er ook voor kiezen om dus nog meer te meerdere dus nog bijvoorbeeld aan allebei de kanten steekt er bij en als laatste kun je dus ook die lengte nog aanpassen dus als dit deel bij jou langer is dan kan je ook kiezen voor 11 vrij of 12 het is allemaal een kwestie van uitproberen nu ga ik aan de duim beginnen ik heb twee steken gemarkeerd hier heb ik er eentje even een andere kleur draad omheen gebonden en hier over deze steek in het midden dus die 8 steken ga ik de tuin breien die andere steek heb het niet nodig dus ik heb dit gemarkeerd om mezelf eraan te helpen herinneren dat ik
daar niet moet breien ik heb 26 steken in die acht voor de duim is 18 steken 18 door de helft is 9 dus ze zit aan deze kant 9 en dan deze kant 9 dat is de manier om het uit te rekenen dus de gemarkeerde steek is de negende vanaf deze kant en met 9 me vanaf deze kant ik heb nog drie bollen van dezelfde wol en ik heb even een opzet lus gemaakt en ik ga niet opnieuw aan echte je kan dus ook deze bollen of rechten en die gebruiken voor de duim maar die hebben we straks nog nodig we gaan straks nog verder breien dus die laat ik lekker zitten en ik gebruik van andere bollen om die duim te
maken die ga ik in dit gebied aan hechten aan de linkerkant of aan de rechterkant dat maakt niet uit je duim die ga ik ook weer met eentjes breien en en voor de lengte van mijn duim kom ik uit op 7 rijen 7 rijen en dan alle steken breien dus maak geen kan steken er weer even noteren het was een en alle andere steken doen we dus op dit moment even helemaal niets mee ik ga naar volgende vijf rijen ook nog even doen en dan kom ik terug ik heb mijn zeven rijen voor de duim nu af en een zeer dat het hier dus omhoog komt komt omdat hier dus meer breiwerk zit dan hier
dus dat klopt ik heb de draad af geknipt op zo'n 50 centimeter en ik heb een naald met een stompe punt om de steken nu af te hechten of af te kanten begin gewoon aan de kant waar mijn werk de raad zit maakt dus niet uit of dat links of rechts is en dan ga ik door iedere steek heen en ene keer ga ik van onder naar boven de doorheen en de volgende steek van boven naar beneden nou weer van beneden naar boven en om boven naar beneden maar car de steken van mijn binnen afhalen aantrekken en dan is het het mooiste als je we werkt dat zit nu aan deze kant zie
hier nog een keer door de eerste steek heen gaat die zie je hier nu heel duidelijk zitten dat is de eerste plus die je eigenlijk zo ziet zitten we gaan we de raad aantrekken en dan moet dit als het ware zo naar elkaar toekomen dus van buiten naar binnen door die eerste steek heen en dan aantrekken en dit is dus het topje van de duim deze zijn maten gaan we later aan elkaar naaien en daar is deze draad dus wen er voornes kan u de naald en even afhalen dit gaan we dus later aan elkaar maken als delen want klaar is nu kan je gewoon de hele duin even naar binnen toe weg
hama zag je die niet in de weg en dan kunnen we de rest van de wand gaan breien het is wel handig om op dit moment eventjes de begin draad van de aanhechting voor de duim om die vast af te hechten aan de binnenkant steek hem gewoon even onder een aantal lusjes door nu kunnen we de rest van de wand gaan breien de markering in kunnen we eraf halen die hebben we niet meer nodig we gaan we steken naar elkaar toe brengen maakt niet uit of je de steken van de linkerkant naar rechts verplaatst of van rechts naar links ik ga van rechts naar links verplaatsen en om dat te doen heb ik een
steken houder nodig start met de steek hem aan de buitenkant en een blik van rechts naar links alle steken op de steek houden en allemaal dezelfde manier steek van onder naar boven door de steek en dan haal ik hem er af volgende steek van onder naar boven de doorheen steken stikte af nu heb ik dus alle steken op te steken houden en nu ga ik ze terug zetten op de ring hou een pin leeg en de volgende pin de eerste lus terug zetten en is het belangrijk om op te letten dat hij lus op dezelfde manier terug gaat op de pins was die zat ik heb te blussen eraf gehaald met de steken houden van onder
naar boven door de lus en op deze manier kan ik zien nu zit hier dus ook van onder naar boven en weet ik zeker dat files op dezelfde manier op de pin geplaatst wordt let op dat je dus die ene lege pin de tussen maten het is even een beetje gedoe en let op dat je de plussen die je al gedaan hebt er niet weer af laat schieten dus ik houd mijn hand aan boven en dan steeds een dus terug zetten maar zo staan ze dus allemaal weer terug op de ring we gaan we nog even voor zorgen dat ook op die ene pin in het midden nog een lus komt te staan en dat doen we door spelers aan de binnenkant van de
het duim stuk op diep in te zetten hoe weet je nou welke lucie moet gebruiken kijk naar de dus aan de rechterkant er zit dit mobleltje dan volg je de draad die uit dat babbeltje komt en dan kom je hier de volgende steek tegen die steek gaan we op de pin zetten en dat gaan we aan de linkerkant ook doen dus ziet de lus je ziet een koppeltje draad die uit dat borreltje komt en waar dient de raad in verdwijnt dat is de eerst volgende steek zo heb ik nu dus twee plussen op die pim hier en dan gaan we die onderste lus boven halen nu ga ik het laatste deel breien en het
laatste deel van de hand beetje vanaf de duim tot de langste vinger bij mij is dat 12 een halve centimeter hoe die 12 een halve centimeter te bereiken en ga ik 14 rijen breien en ook weer alle steken het zijn gewoon weer eendjes zoals we eerder al deden maak dus ook weer niet uit of je de raad nu aan de linkerkant of aan de rechterkant ziet en ook weer bijhouden wat je doet de 14 rijen voor mijn hand deel heb ik nu klaar en ik kan nu even passen dus je kan aan de binnenkant je duimen even in steken en dan kan je even kijken hoeveel je bent nou ik ben er nog niet
helemaal en dat wil ik ook graag zo houden omdat het in zijn geheel nog wat uittrekt en ik heb liever dat de want iets te strak zit dan dat hij gaat flapper aan de bovenkant omdat die te lang is dus ik hou iets te kort eigenlijk als je nu zo kijkt zou zeggen hij is te kort maar dat komt allemaal goed nu gaan we afhechten en dat doe ik eigenlijk op dezelfde manier als ik heb gedaan bij de duim dus ik haar 100 langer een draad dan ga ik van beneden naar boven boven naar beneden zo in de steken heen en weer dan trek ik de bovenkant aan en dan ga ik de zijkant dicht naaien
en ook weer even door die eerste plus heen een mooi strak aantrekken we gaan we de zijkant van de wand dicht naaien en het is het mooiste omdat op dezelfde manier te doen als we net de bewuste eraf hebben gehaald zo naar boven naar beneden naar boven naar beneden maar niet uit of je nu van beneden naar boven begint van de zon je aan de onderkant aankomt vergoed kijken dat je het poolse deel goed op elkaar legt of dat mooi aansluit luister dan klaar hebben op maat ziet het hier mooi aansluit en dat je dus niet te lang is hij verklap ik niet aan de bovenkant je ziet het het is toch nog iets is
uitgerekte daar is precies goed en ik heb precies opgeschreven dat ik heb gedaan dus ik kan de tweede want exact hetzelfde maken ik wil nog even wat voorbeeldberekeningen laten zien het aanpassen van de lengte van het patroon is zo simpel als meer of minder rijen breien dus dat hoef ik verder niet uit te leggen dat is gewoon een kwestie van het aantal rijen aanpassen maar voor de breedte van de hand en van de duim tijdens dan die berekening voor nodig een voorbeeld stel dat het poolse deel voor jou niet breed genoeg van zei ik heb 18 je steken aangehouden neem dan bijvoorbeeld 20 steken
dan is de kans redelijk groot dat de duim ook niet groot genoeg is geweest ik had acht steken aangehouden stel dat jij kiest voor 9 steken omdat iets groter te maken en het handdeel maken ook ietsjes breder dus 10 steken breed voor het handdeel dan moet je dus vanaf die pools vanaf 320 steken gaan meerdere maar 29 steken en dat bereken je door te zeggen oké ik neem twee keer die breed van die hand dus 2 keer 10 is 20 plus die 9 steken voor die tuin nog een voorbeeld dus voor bijvoorbeeld voor een klein bandje voor een kind dit deel pols deel 2 of 12 steken breed
dan voor de duim kun je bijvoorbeeld kiezen voor vijf want mijn heel klein duimpje en dan zes steken breed voor want dan moet je dus meerdere vanaf de pols nu 12 steken naar 17 steken en de berekening is dan dus 2 keer 6 en 2 keer de breedte van de hand klus die vijf voor die duim als je dus een kleinere want maakte minder breed dan heb je dus ook minder rijen nodig om te meerdere zoals je hier ook ziet u meer het van 12 naar 17 dat kan je dus doen in vijf rijen het is logisch dat je als een als de hand kleiner is niet zoals ik heb gedaan 10 rijen gebruikt om te
om dit stuk te doen maar bijvoorbeeld maar de helft dus 5 is hebt ook minder jij je nodig om die meerderingen te maken dus de je kunt in vijf rijen van de pols tot aan de bovenkant van de duim komen ook voor het handdeel zou je dan veel minder rijen hoeveel breien ik heb dit stuk dus gemaakt in 14 rijen kan me voorstellen dat je bij die bovenste die is groter misschien 15 of 16 misschien wel 17 rij je moet maken ligt een beetje aan hoe lang de vingers zijn en voor zo'n klein wondje heb je misschien maar 8 of 10 rijen nodig dus kwestie van uitproberen